Les Càritas diocesanes a Catalunya constaten que les famílies amb fills són les que més han patit les conseqüències de la crisi

  •  El 64% de les llars ateses són famílies amb fills
  •  El nombre de projectes s’ha incrementat un 16% respecte el 2014, a través dels quals s’ha arribat a 343.513 persones ateses i les seves famílies
Barcelona, 11 d’octubre de 2016-. Les Càritas Diocesanes amb seu a Catalunya han presentat avui la seva memòria social de l’any 2015. Es tracta d’un document pràctic que vol mostrar a la societat, totes les actuacions que realitzen les 10 Càritas arreu del territori català. Es fa un repàs de tots els àmbits de treball i dels projectes que els acompanyen i que toquen moltes realitats de la nostra societat:
La presentació va ser presidida per la Presidenta de Càritas Catalunya, la Sra. Carme Borbonès, així com l’arquebisbe de Barcelona, Mons. Joan Josep Omella i dues representantes de Càritas diocesanes. Com a representanta del nostre Bisbat urgel·lità van participar la Coordinadora General de Càritas Diocesana, Sra. Marta Fortuny, que va exposar l’ acció dels programes a partir d’ una “història” de vida d’ una possible família atesa des de Càritas. L’Amèlia de Juan, la representanta de Càritas Diocesana de Terrassa, va descriure el perfil de les persones ateses i les seves famílies, quines són les problemàtiques que presenten i els aspectes de denúncia que exposàvem en la memòria.
La Memória s’ha vist marcada per un augment dels projectes i per una atenció molt especial a les famílies amb fills. I és que el 64% de les llars ateses eren famílies amb nens, i d’aquestes un 47% són parelles amb fills mentre que el 17% són mares soles amb fills. Consegüentment, els tres programes als quals totes les Càritas estan dedicant més esforços són: cobrir les necessitats bàsiques (ajudes econòmiques directes per fer front a les despeses de la llar, ajuts en espècie com aliments, roba o productes d’higiene…), ajudar la família i els seus infants en tot allò necessari (centres oberts o de lleure per als infants, adolescents o joves; reforços educatius o suport a les mares soles amb fills…), i ajudar els pares a trobar feina.

Una atenció on la persona és el centre
Les Càritas Diocesanes tenen estructurada la seva acció social en nou programes d’atenció: Acollida i acompanyament, Cobertura de les necessitats bàsiques, Gent Gran, Sense Llar i Habitatge, Família i Infància, Salut, Educació i Formació per a Adults, Inserció Sociolaboral i Economia Social, i Assessoria Jurídica. Dins d’aquests programes, l’acció es desenvolupa a través de projectes agrupats per objectius, àmbits d’actuació, dinàmiques emprades, principals característiques i recursos invertits.
Aquest 2015 hi ha hagut un increment important del nombre de projectes, un 16%, passant de 1.488 a 1.729. El programa que més ha incrementat el nombre de projectes ha estat el d’Inserció Sociolaboral i Economia Social, que ha doblat l’oferta respecte del 2014. A més, el programa de Cobertura de les necessitats bàsiques ha incrementat en un 87% les persones beneficiàries.

Les famílies són les més afectades per la crisi
A través d’aquests projectes, s’ha arribat a 343.513 persones ateses i les seves famílies. El 31% de les persones no tenen una llar digna, ja que viuen en una habitació de relloguer (13%), no tenen habitatge (8%), viuen acollides sense pagar (8%) o viuen en habitatges d’entitats socials (2%). A més, el 50% de les persones ateses han nascut a l’Estat espanyol o a Europa, i el 31% són menors de 30 anys.
Respecte a la situació laboral, el 72% de les persones ateses en edat laboral estan a l’atur. I hi ha un 12% que, tot i que treballen, no tenen una feina digna ni decent per poder-ne viure, és a dir, que són treballadors pobres.

La despesa s’ha mantingut estable
La despesa total en l’acció social a Catalunya de les Càritas diocesanes s’ha mantingut estable aquests dos anys, una despesa que se situa al voltant dels 41 milions d’euros.
Respecte als ingressos, la distribució econòmica, el 77,2% corresponen a aportacions privades (donants, empreses, llegats i particulars), i un 22,8% de fons públics (ajuntaments, Generalitat de Catalunya, Estat espanyol i Unió Europea). Les aportacions privades de l’any 2015 provenen de 17.810 col·laboradors, dels quals 16.093 eren particulars i 1.717 empreses.

Un equip humà compromès
Tota aquesta acció no seria possible sense els professionals i voluntaris que dediquen el seu temps i capacitats envers els més vulnerables de la nostra societat. En total han estat 12.809 persones: 12.333 persones voluntàries i 476 contractades. Respecte l’any anterior s’ha incrementat el nombre de voluntaris en un 6,6%, amb 769 voluntaris nous.
pdfMemòria Social 2015

{youtube}XNCNN7FFwVw{/youtube}

Emergència Terratrèmol Turquia Síria

38.039€ de 40.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

Tambè pots realitzar una Transferència o un Bizum

ES36 2100 0018 1702 0051 6790

BIZUM 33449

Si fas una transferència o BIZUM envia’ns les teves dades personals i el comprovant de la transferència a caritas.cdurgell@caritas.es o al whatsapp +34622470683

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *