Jornada Mundial pels emigrants i refugiats

“Emigrants menors d’edat, vulnerables i sense veu” 

Aquest és el tema triat pel Papa Francesc per a la Jornada Mundial de l’Emigrant i del Refugiat, que celebrem aquest diumenge, 15 de gener de 2017. Ell vol focalitzar l’atenció en els més petits entre els petits, subratllant que molt sovint, els nens arriben sols als països de destinació i no essent capaços de fer escoltar la pròpia veu, esdevenen fàcilment víctimes de greus violacions dels drets humans. Cal atendre els emigrants menors perquè “són menors, estrangers i indefensos -diu el Papa-; per diverses raons, són forcats a viure lluny de la seva terra natal i separats de l’afecte de la seva família”.

La celebració de Jornada Mundial de l’Emigrant i del Refugiat té el seu origen en 1914 pensant en els emigrants italians d’aquell moment. La sensibilització sobre el fenomen de l’emigració i les obres pastorals per als emigrants i per a la formació dels missioners va portar a celebrar ja el 1915 la 1ª Jornada Mundial de l’Emigrant i del Refugiat. Certament l’emigració és un fenomen mundial que afecta tots els continents i que no concerneix exclusivament persones a la recerca de treball o de millors condicions de vida per a ells, i sobretot per als seus fills, sinó també adults i menors que fugen de veritables tragèdies com la guerra, la persecució religiosa i ideològica, les discriminacions i altres vulneracions dels drets humans. No podem negligir algunes dades esfereïdores: durant el 2016, un total de 4.655 refugiats i immigrants indocumentats han mort en el seu intent de creuar el Mediterrani, i representa gairebé 1.100 morts més que el 2015, segons les dades de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). I durant el 2016 han arribat a Europa per mar 345.440 refugiats i immigrants indocumentats, molts d’ells nens. D’acord amb aquesta font, 171.264 persones van arribar a Grècia i 168.542 a Itàlia. I el 2015, els qui havien aconseguit trepitjar sòl comunitari foren uns 883.393 refugiats i immigrants il·legals.

Pensant en els menors, el Papa Francesc proposa que els esforços se centrin “en la protecció, en la integració i en solucions estables”. Per tant, caldria adoptar les mesures necessàries per assegurar-los protecció i defensa, ja que aquests nois i noies acaben amb freqüència al carrer, abandonats a si mateixos i víctimes d’explotadors sense escrúpols que, més d’una vegada, els transformen en objecte de violència física, moral i sexual. També caldria adoptar polítiques adequades d’acollida, assistència i inclusió, i no només impedir-los l’entrada, així com actuar en les causes que provoquen l’emigració. Es requereix una visió de futur, que sàpiga projectar programes adequats per a les zones d’origen dels emigrants afectades per la inestabilitat i per les més greus injustícies, perquè a tots se’ls garanteixi l’accés a un desenvolupament autèntic que promogui el bé dels nens i les nenes, esperança de la humanitat. Pensant més en concret en els menors d’edat emigrants, el Sant Pare ha fet una crida contra l’exclusió: “Tocar el pobre pot purificar-nos de la hipocresia (…) Els refugiats potser molts els consideren exclosos. Però, són els nostres germans! El cristià no exclou ningú, dóna un lloc a tots, deixa venir tothom”. I recomana a tots i especialment als voluntaris que no ens cansem de donar amb audàcia un bon testimoni de l’Evangeli, que ens crida a reconèixer i a acollir el Senyor Jesús, present en els més petits i vulnerables.

+Joan Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell

#alesfosques

1.500€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

Tambè pots realitzar una Transferència o un Bizum
ES36 2100 0018 1702 0051 6790
BIZUM 33449
Si fas una transferència o BIZUM envia’ns les teves dades personals i el comprovant de la transferència a caritas.cdurgell@caritas.es o al whatsapp +34622470683

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *