Emigrants i refugiats: homes i dones que busquen la pau

En la Jornada per la Pau del passat 1 de gener, el Papa Francesc va tractar el tema dels emigrants i refugiats, i avui dediquem també atenció especial a reflexionar i pregar per tots ells. Ens cal estar atents a aquesta preocupació mundial, perquè hi ha més de 250 milions d’emigrants en el món, 22 milions i mig dels quals són refugiats, és a dir persones diverses que busquen un lloc on viure en pau. I per a trobar-lo, s’arrisquen amb viatges llargs i perillosos. El Papa Francesc proposa que, “amb esperit de misericòrdia, abracem tots els qui fugen de la guerra i de la fam, o que es veuen obligats a abandonar la seva terra a causa de la discriminació, la persecució, la pobresa i la degradació ambiental”. Amb prudència, certament, però s’ha d’“acollir, promoure, protegir i integrar” els emigrants i refugiats, establint mesures pràctiques que ofereixin prosperitat material i els béns de l’esperit, i remarca que cal sentir en el nostre propi cor el sofriment dels altres i treballar, amb un compromís concret, d’ajuda i de generositat.
Els conflictes armats i altres formes de violència organitzada continuen provocant el desplaçament de la població dins i fora de les fronteres nacionals, però les persones també emigren per l’anhel d’una vida millor, i poder deixar enrere la desesperació d’un futur impossible de construir (Benet XVI). Es posen en camí per reunir-se amb les seves famílies, per trobar millors oportunitats de treball o d’educació, per poder gaudir d’aquests drets, i així viure en pau. Caldrà molta comprensió amb les vies que emprenen. No pensem tant en els riscos, sinó en l’acollida per dignitat humana. No són una amenaça; mirem-los amb confiança, com una oportunitat per a construir un futur de pau, ja que formem una sola família. També aporten la riquesa de la seva valentia, energies i aspiracions, i per suposat els tresors de la seva pròpia cultura, enriquint així la vida de les nacions que els acullen. I el Papa proposa per a la pau, 4 accions: acollir, protegir, promoure i integrar.
«Acollir» amb entrada legal àmplia, sense persecució o violència, equilibrant la preocupació per la seguretat amb la protecció dels drets humans. «Protegir» ens recorda el deure de reconèixer i de garantir la dignitat inviolable dels que fugen d’un perill real, a la recerca d’asil i seguretat, evitant la seva explotació. «Promoure» té a veure amb donar suport al desenvolupament humà integral dels emigrants i refugiats. Per últim, «integrar» significa treballar perquè participin plenament en la vida de la societat que els acull, en una dinàmica d’enriquiment mutu i de col·laboració fecunda, promovent el desenvolupament humà integral de les comunitats locals.
De forma valenta i creativa, el Papa Francesc acaba el seu Missatge per la Pau proposant 2 pactes internacionals (Global Compacts): un acord per una emigració segura, ordenada i regulada; i un altre, sobre refugiats. Serviran per a desenvolupar propostes polítiques i posar en pràctica mesures concretes. I demana que estiguin inspirats per la compassió, la visió de futur i la valentia, per tal d’avançar en la construcció de la pau: només així el necessari realisme de la política internacional no es veurà derrotat pel cinisme i la globalització de la indiferència.

#alesfosques

17.550€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

También puedes realizar una Transferencia o un Bizum
ES36 2100 0018 1702 0051 6790 ///BIZUM 33449 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *