Reunió conjunta del Consell Presbiteral i els Arxiprestos

El dia 4 de març va tenir lloc a la Casa d’espiritualitat del St. Crist de Balaguer la reunió conjunta del Consell Presbiteral i els Arxiprestos d’Urgell, presidida per l’Arquebisbe Joan Enric, i a la qual van assistir els Consellers i Arxiprestos. El tema central de la reunió del Consell fou una exhaustiva i àmplia informació sobre el treball de Càritas Diocesana que presentà als Consellers la Sra. Marta Fortuny, Representant de les Gestores socials de Càritas Urgell.

La Sra. Fortuny va presentar de forma didàctica un resum de la Memòria corresponent a l’any 2018 de Càritas d’Urgell. Pel que fa al pla de participació comunitària destaquen els 273 voluntaris de Càritas Urgell, distribuïts en 12 poblacions del Bisbat, i que participen en 7 projectes d’ajuda diferents. Els “Espais grapats” que són actualment 7 on han participat 265 persones en 53 activitats diferents. L’entitat compta amb 150 donants estables que han aportat a Càritas 44.198,71 euros. I en campanya d’emergència pel tsunami que va afectar Indonèsia es van recollir 9.157, 62 euros. Pel que fa al pla de comunicació i conscienciació, Càritas Urgell és present a les xarxes socials amb 226 seguidors al seu facebook i 5.012 visitats a la pàgina institucional de Càritas Urgell. S’han realitzat 59 talles divulgatius en 13 centres educatius amb la participació d’uns 1.100 alumnes. Pel que fa al pla d’acció social el nombre de llars ateses per part de Càritas Urgell ha estat de 1.007 i les persones beneficiàries de l’entitat han estat 2.424. S’ha realitzat acompanyament i suport individual a 606 llars de 7 poblacions del Bisbat i 223 persones han participat en 6 poblacions d’acompanyament i suport grupal per part de l’entitat. El pis d’acollida transitòria que Càritas Urgell té a Balaguer ha atès 3 famílies amb 7 persones beneficiàries, i se’n vol obrir un de nou a La Seu. I s’han atès 248 transeünts en 6 poblacions. A més, la Unitat d’Escolarització Compartida de Balaguer ha atès 10 participants. 148 persones s’han beneficiat del reforç escolar en 7 poblacions i a l’estiu, 71 alumnes, han pogut gaudir d’un reforç educatiu. 365 nens i nenes han gaudit d’ajudes escolars en 28 centres educatius. 270 avis de 8 residències i 4 en cases particulars han gaudit de l’acompanyament residencial de Càritas. 278 persones han participat del programa d’inserció laboral de Càritas que ha permès que 79 persones trobessin feina. 19 persones han participat del programa d’inserció laboral Grapats que ha permès que 2 persones fossin inserides al mercat ordinari laboral.

A continuació la Sra. Fortuny va informar els Consellers sobre la creació d’un Centre Especial de Treball (CET) a partir de l’actual infraestructura d’empresa d’inserció de Càritas Urgell. Els CET són empreses, privades o públiques, amb ànim de lucre o sense ànim de lucre, que tenen la missió d’oferir llocs de treball de qualitat a persones amb discapacitats igual o superior al 33% i que no poden integrar-se a l’empresa ordinària. La plantilla global del CET ha d’estar formada com a màxim pel 70% del personal amb discapacitat. Actuen com qualsevol organització en l’àmbit de l’economia social i, per això, han d’assolir un doble objectiu social i econòmic. No es tracta de crear una nova infraestructura, sinó que aprofitant l’actual nau de l’Av. Guillem Graell de La Seu d’Urgell i també les línies de negoci iniciades com bugaderia, lloguer de vaixelles, paqueteria i fracció d’aparells, es crearà dins de l’actual NOUGRAPATS una unitat orgànica de negoci en forma d’un CET. D’aquesta manera, el projecte d’inserció laboral “Grapats” estarà configurat per Nougrapats E.I (per als col·lectius en risc d’exclusió), CETIS Grapats (per als col·lectius de joves amb problemàtiques mentals). El Sr. Arquebisbe va voler agrair el treball desinteressat de tants i tants voluntaris i treballadors de Càritas i va voler destacar la implicació personal i d’apostolat de la Sra. Fortuny en el treball que desenvolupa al servei de Càritas.

Posteriorment, Mn. Gabriel Casanovas i Mn. Joan Pau Esteban, informaren detalladament als Consellers sobre el Curs de discerniment i acompanyament espiritual organitzat per la Conferència Episcopal Tarraconense en col·laboració amb l’Escola de formadors de Salamanca i del Director del Màster en discerniment vocacional i acompanyament espiritual P. Adrián López Galindo S.I., que estan realitzant 4 preveres del Bisbat d’Urgell: Mn. Emili Villegas; Mn. Joan Pau Esteban; Mn. Alfons Velázquez i Mn. Gabriel Casanovas, i una vintena més de tot Catalunya. El Curs pretén aprofundir en dos conceptes clau com són el discerniment i l’acompanyament a través de les classes de prestigiosos psicòlegs, terapeutes i experts en espiritualitat de l’acompanyament.  

L’acte central del Consell fou la celebració de l’Eucaristia presidida per l’Arquebisbe i concelebrada per tots els membres del Consell de Presbiteri. A l’Eucaristia s’encomanà els dos preveres recentment traspassats: Mn. Lluís Rourera i Mn. Xavier Esplandiu.

Després de compartir un dinar de germanor i fraternitat sacerdotal a la Casa d’espiritualitat del St. Crist de Balaguer, a la tarda continuà la reunió del Consell.

Mn. David Codina va presentar les dades sacramentals de les Parròquies corresponents a l’any 2018 així com una comparativa des del 2008 al 2018. També va oferir les dades referents als preveres d’Urgell. Es va obrir un diàleg interessant entre els Consellers sobre com potenciar la transmissió de la fe a les generacions més joves i com aconseguir que les Parròquies del Bisbat poguessin oferir respostes als reptes actuals per tal que la fe en Jesucrist sigui més viscuda.

Finalment, el Sr. Arquebisbe va tractar el tema de la prevenció dels abusos sexuals en l’Església. Va presentar el tema a partir de la darrera nota que els Bisbes de Catalunya han ofert als fidels sobre aquesta qüestió i va lliurar el discurs de clausura del Papa Francesc en la trobada per a la Protecció dels menors en l’Església que va tenir lloc a Roma els dies 21 al 24 de febrer passat. Mons. Vives va subratllar la necessitat de treballar insistentment perquè l’Església sigui una llar segura per als menors implementant totes les mesures de prevenció que faci falta. Informà els preveres sobre la conversió pastoral que ens reclama el moment eclesial present per a posar les víctimes al centre de la nostra atenció, escoltant-les i posant-nos al seu costat, sense menystenir el dret a la presumpció d’innocència i el dret a la bona fama del qual gaudeix tot prevere fins que es demostri la seva culpabilitat. Finalment, va demanar, que tal com ho havien exhortat els Bisbes de Catalunya, a totes les celebracions religioses de la Diòcesi, el proper dimecres de cendra, dia 6 de març, en començar la Quaresma, es pregui i es dejuni d’una manera especial per les víctimes dels abusos.{gallery}190304reunippresbiteral{/gallery}

#alesfosques

1.500€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

Tambè pots realitzar una Transferència o un Bizum
ES36 2100 0018 1702 0051 6790
BIZUM 33449
Si fas una transferència o BIZUM envia’ns les teves dades personals i el comprovant de la transferència a caritas.cdurgell@caritas.es o al whatsapp +34622470683

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *