Prioritzant les persones

De nou, davant el 1r de Maig, Dia Internacional del Treball, les organitzacions que promovem la Iniciativa Església pel Treball Decent unim les nostres veus i forces en aquesta festa dels treballadors i treballadores i de sant Josep obrer per celebrar el sentit creador del treball , i per posar en relleu la urgent necessitat de posar fi a la xacra de la precarietat laboral que caracteritza l’actual sistema de relacions tasques i que lesiona els drets de les persones treballadores i de les seves famílies.

Constatem que el treball decent, que forma part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, és un element imprescindible per a la justícia social i la cohesió de tota la humanitat.

Com denúncia César, de Saragossa, “la majoria de treballs que m’ofereixen les empreses són precaris, hores soltes, substitucions puntuals … No donen per viure de forma digna, ni molt menys. Aquest tipus de treball em genera molt estrès i tinc por del dia de demà. Per això, aquest 1r de Maig aniré al carrer per costat d’altres intentar aconseguir una feina digna “.

La indecent precarietat del treball està afectant durament a la joventut enfonsada en una pobresa crònica que els impossibilita un projecte de vida; a famílies les necessitats bàsiques queden sense assegurar o sense cobrir, com són el sostre, llum, menjar, roba o medicaments; i a persones grans que pateixen una vellesa sense qualitat a causa d’unes pensions indignes. Es tracta de situacions provocades per un sistema capitalista injust que situa la feina, no com a font de vida i dignitat, sinó com a recurs al servei imperiós del capital a costa de la precarietat latent de les persones treballadores i de l’exclusió de tots als quals el papa Francesc defineix com “descartats”.

Afirmem que el treball és essencial per a la vida de les persones perquè ajuda a construir la nostra humanitat.A través d’ell potenciem, desenvolupem i expandim les nostres capacitats i qualitats. Cal repensar el sentit del treball, de l’economia i de l’empresa, devaluades en la nostra societat. Per a això hem d’exigir a polítics, governants i poders econòmics uns drets que són bàsics per a la construcció d’una societat el sentit i funció serveixin al bé comú.

El treball està en funció de la persona i no la persona en funció del treball com va assenyalar Joan Pau II en Laborem exercens, 6. En la reflexió sobre el futur de la feina realitzada per l’Organització Internacional del Treball amb motiu de la celebració del centenari de seva creació remarca la urgència d’unificar la lluita contra la precarietat. Proposa, per això, un programa centrat en les persones i basat en la inversió en les capacitats dels individus, les institucions laborals i en el treball decent i sostenible.

Des d’aquestes constatacions, reclamem:

■ Que es situï a la persona al centre de la vida política, de les relacions laborals i del treball, per tal d’abordar la indecent precarietat que descarta a milions de persones a l’accés “a un treball decent i no de qualsevol manera”, en paraules del papa Francesc, i de facilitar el diàleg social entre els governs i les organitzacions de treballadors i treballadores, empresariat i agents socials.

■ Que es faci efectiu per part dels poders públics el dret a un treball digne per a tothom, ja que el treball és expressió de la pròpia dignitat

■ Que es reconegui social i jurídicament el treball de cures. Per a això necessitem un plantejament nou de polítiques socials, de gènere i educatives que faciliti una prestació de les cures compartida per homes i dones, i que possibiliti una igualtat real d’oportunitats en el lloc de treball.

■ Afirmem que el treball és per a la vida, per la qual cosa s’ha de produir en unes condicions laborals que garanteixin la integritat física i psíquica de la persona, i que garanteixin la seva protecció social. Per això reclamem: Ni una persona morta més per accident de treball.

Com a entitats de l’Església sensibles i compromeses amb la realitat en el món obrer i del treball, en aquest 1r de Maig i de sant Josep obrer convidem a les comunitats cristianes a celebrar l’Eucaristia com a signe de solidaritat amb els qui pateixen la precarietat i deshumanització del treball.

 Convidem, igualment, a participar en aquelles activitats que convoquin les organitzacions sindicals per exigir un treball decent acord amb la dignitat de totes les persones.{gallery}190501treballador{/gallery}

#alesfosques

1.500€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

Tambè pots realitzar una Transferència o un Bizum
ES36 2100 0018 1702 0051 6790
BIZUM 33449
Si fas una transferència o BIZUM envia’ns les teves dades personals i el comprovant de la transferència a caritas.cdurgell@caritas.es o al whatsapp +34622470683

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *