Càritas Europa reclama amb urgència una reacció humana a la frontera greco-turca

Recorda que les persones migrants no han de veure’s com una amenaça a la seguretat

Càritas. 4 de març de 2020.- Càritas Europa ha emès una nota en la qual reclama amb urgència una reacció humana a la frontera greco-turca.

Aquest és el text íntegre del comunicat:

Es necessita amb urgència una reacció humana a la frontera greco-turca

Els migrants no han de veure’s com una amenaça a la seguretat; són individus en una situació vulnerable que necessiten la nostra ajuda. En resposta als últims esdeveniments dramàtics a la frontera greco-turca, Càritas Europa crida a una Europa unida en els principis de dignitat i humanitat per a alleujar el sofriment dels més vulnerables.

Els terribles i desesperats esdeveniments dels últims dies a la frontera entre Turquia i la UE exigeixen una reacció ràpida i humana per part de les pròximes reunions extraordinàries del Consell de Justícia i Assumptes d’Interior i d’Afers exteriors de la UE. En conseqüència, Càritas Europa fa una crida a la UE i els seus Estats membres perquè busquin urgentment una solució humana i digna a la dramàtica situació humanitària que ara s’està desenvolupant a la frontera exterior de Grècia, tant a les illes com en el continent, després que Turquia obrís la seva frontera exterior cap als Estats de la Unió.

‘Les persones que intenten arribar a Europa a la recerca de protecció han de ser tractades amb dignitat i respecte, i mai ser saludades amb gasos lacrimògens, armes de foc o odi. Europa ha de defensar valors com la humanitat i la solidaritat, que són el nucli de la fundació de la UE “, afirma Maria Nyman, secretària general de Càritas Europa.

Centrar-se exclusivament en els controls fronterers es tradueix en la criminalització de les persones en situació de mobilitat i alimenta un pànic irracional. La UE i els seus Estats membres han d’elaborar un pla col·lectiu sòlid per a proporcionar ajuda humanitària als milers de persones, incloses famílies, dones i nens, que han fugit de les guerres, la persecució i la fam, i que ara estan atrapats a la frontera exterior de la Unió.

No podem acceptar la mort de nens quan intenten aconseguir la seguretat de la UE. I no podem mirar passivament quan els nostres guardacostes ataquen i empenyen als migrants a bord d’un pot en situació precària, tractant d’arribar a terra ferma, com ha succeït a Grècia aquesta setmana. En paraules del Papa Francesc, hem d’atallar la “globalització de la indiferència”. Europa ha d’assumir les seves responsabilitats i valors fundacionals. A més, Europa ha de mostrar solidaritat cap a Grècia i els sol·licitants d’asil que queden als llimbs legal, especialment a les illes gregues. Els Estats de la UE haurien de reubicar urgentment als sol·licitants d’asil, començant pels més vulnerables, com són els menors no acompanyats. Reiterem aquesta crida al costat d’altres 64 organitzacions europees de la societat civil, la qual cosa subratlla encara més la urgència de la situació inhumana.

Segons l’ACNUR, 40.000 migrants es troben en campaments oficials a les illes gregues, que estan dissenyats per a albergar només a 6.000 persones. Milers més viuen en campaments improvisats, sense accés a serveis o atenció mèdica. La frustració augmenta entre la població migrant que queda als llimbs i els illencs que se senten abandonats per les autoritats gregues i la resta d’Europa. Això ha provocat diverses manifestacions, majors tensions, violència i racisme cap als migrants. Una atmosfera cada vegada més tòxica cap a les ONG i els voluntaris que fan costat als migrants també ha provocat diversos atacs.

De manera similar a l’ACNUR, Càritas insta a totes les parts a abstenir-se d’usar la violència contra els migrants i les ONG que els rescaten i secunden. Condemnem enèrgicament les restriccions aplicades a l’accés a l’asil i la devolució que s’estan duent a terme a Grècia i a la frontera turca.

Reconeixent que la situació actual està relacionada amb la crisi humanitària a Síria i els països veïns, és encara més imperatiu a la UE no miri cap a un altre costat; al contrari, hauria d’intensificar els seus esforços diplomàtics per a negociar la fi de la guerra a Síria i proporcionar suport humanitari a les persones recentment desplaçades a la regió de Idlib. No oblidem que més de 12 milions de persones han estat desplaçades per la repressió i la violència a Síria des de 2011. Ja és hora que aquestes persones rebin una mica d’humanitat i pau.

Com l’acord UE-Turquia està a punt de complir, el 18 de març, el seu “aniversari” de 4 anys, aquests dramàtics esdeveniments confirmen que aquest acord no és, ni va ser, una mesura sostenible per a respondre al creixent nombre de persones que necessiten protecció. La UE i els seus Estats membres no poden continuar externalitzant les seves polítiques d’asil i migració a països veïns com Turquia o Líbia. En el seu lloc, haurien de dissenyar polítiques humanes que estiguin arrelades en els valors de la UE, com la solidaritat i el repartiment de responsabilitats, i que compleixin plenament amb els drets fonamentals. Aprenguem dels nostres errors de no haver ideat solucions sostenibles per a la mobilitat humana i reconeguem la necessitat d’implementar polítiques integrals a llarg termini que incideixin en les causes que condueixen a la migració forçada.

Portadors de petits miracles

0€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

Tambè pots realitzar una Transferència o un Bizum

ES36 2100 0018 1702 0051 6790

BIZUM 33449

Si fas una transferència o BIZUM envia’ns les teves dades personals i el comprovant de la transferència a caritas.cdurgell@caritas.es o al whatsapp +34622470683

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *