17 d’octubre, Dia per a l’Erradicació de la Pobresa

Càritas Europa demana un marc europeu sobre rendes mínimes per a acabar amb la pobresa

Proposa l’aprovació d’una directiva marc de la UE jurídicament vinculant per a tots els Estats membres

Càritas Europa ha fet públic un comunicat amb motiu de la celebració, demà, del Dia per a l’Erradicació de la Pobresa, on reclama l’aprovació d’un marc sobre rendes mínimes que sigui vinculant per a tots els Estats membres de la Unió Europea. Aquest és el text d’aquesta nota:

Per un marc europeu de rendes mínimes per a acabar amb la pobresa

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, 17 d’octubre

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, Càritas Europa demana una directiva en marc de la UE jurídicament vinculant sobre règims adequats de rendes mínimes en tots els Estats membres de la UE com a element clau per a acabar amb la pobresa a Europa.

Acollim amb satisfacció la recent adopció de les conclusions del Consell de la UE sobre l’enfortiment de la protecció de la renda mínima per a combatre la pobresa i l’exclusió social en la pandèmia de COVID-19 i més enllà, que és molt necessària. També suposa un important signe de bona voluntat cap a la implementació del principi de renda mínima del Pilar Europeu de Drets Socials.

Les conclusions del Consell reconeixen l’impacte de la COVID-19 en els ingressos de les persones i la necessitat d’actuar ja. També confirmen que els sistemes de protecció d’ingressos mínims han de complir un conjunt de principis clau per a reduir la pobresa de manera efectiva. Creiem, no obstant això, que la semàntica i la bona voluntat no són suficients. Europa necessita, més aviat, un instrument legal.

“Una directiva jurídicament vinculant sobre la renda mínima a la UE proporcionaria un terreny comú per als Estats membres a l’hora de permetre la inclusió de les persones i la seva participació plena en la societat. També proporcionaria igualtat de condicions en establir estàndards socials mínims en els Estats membres de la UE”, ha afirmat la secretària general de Càritas Europa, Maria Nyman.

Càritas Europa creu que les persones en situacions vulnerables han de tenir accés a una provisió d’ingressos mínims adequats amb serveis socials de bona qualitat i una alta acceptació, atès que això pot suposar una xarxa de seguretat essencial que cobreixi les necessitats bàsiques i contribueixi en gran manera a una vida digna.

Càritas Europa reconeix plenament els recents esforços de la Presidència alemanya del Consell de la UE per a abordar la qüestió de l’enfortiment de la renda mínima en l’àmbit europeu com un primer pas perquè els plans de renda mínima garanteixin una vida digna per a tots els que no poden dependre d’altres fonts suficients. A més, existeix una necessitat urgent d’abordar la resta de bretxes existents en la protecció de l’ingrés mínim. Per tant, ha arribat el moment de fer un pas endavant decisiu mitjançant l’adopció d’una directiva marc vinculant de la UE sobre la renda mínima.

Per a Càritas Europa, els pròxims passos en la direcció correcta serien:

• que tots els Estats membres de la UE reconeguin la necessitat d’una directiva marc jurídicament vinculant per als règims de renda mínima, com a pas decisiu per a garantir una vida digna per a totes les persones de la Unió Europea,

• que les pròximes presidències del Consell de la UE de Portugal i Eslovènia persegueixin l’objectiu d’aquesta directiva marc, per a això

• la Comissió Europea haurà de proposar una directiva en marc de la UE jurídicament vinculant per als règims de renda mínima, que haurà de ser adoptada pel Consell i el Parlament Europeu, i aplicada pels Estats membres.

Càritas Europa, juntament amb altres organitzacions de la societat civil, continuarà reclamant una directiva en marc d’aquestes característiques i mostra la seva determinació i disponibilitat per a treballar conjuntament amb les institucions per a fer-la realitat.

Una mesura demandada per Càritas Espanyola des de fa anys

A Espanya, la necessitat d’una renda mínima estatal és una mesura demandada per Càritas des de fa anys –és una de les 8 Propostes polítiques presentades davant les últimes eleccions legislatives— i la necessitat de les quals ha estat plantejada de manera reiterada tant per la Fundació Foessa com pel sector social en el seu conjunt.

Com Càritas Espanyola va assenyalar amb motiu de l’aprovació, en el Consell de Ministres del 29 de maig, del Reial decret llei 20/2020 pel qual s’estableix Ingrés Mínim Vital, aquesta mesura suposa un pas decisiu en la lluita contra la pobresa severa, que ens dignifica com a país en reforçar els nostres sistemes de garanties socials per a les persones excloses i ens acosta a la mitjana europea en matèria d’ingressos mínims.

Existeixen, no obstant això, aspectes de millora en el contemplat en el Reial decret, que Càritas Espanyola està planejant als grups parlamentaris en aquests tres àmbits:

– Canvis que la normativa ha d’introduir perquè compleixi la seva finalitat d’arribar a les persones en situació de major pobresa i exclusió.

– Les rendes mínimes autonòmiques han de mantenir-se, complementant l’Ingrés Mínim Vital (en quantia o arribant a les persones a les quals el IMV no arribarà).

– Atès que es tracta d’una prestació urgent per a les persones en situació de pobresa, cal agilitar la seva implantació i concessió. Les persones no poden esperar.

En aquest sentit, la proposta de Càritas Europa avança en l’objectiu marcat per Càritas Espanyola d’abordar l’harmonització dels sistemes d’ingressos mínims tant en l’àmbit estatal com en el marc de la Unió Europea.

close

Apunta't al nostre Butlletí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.