Mirada enrrere al centre de Càritas Balaguer

L’essència de Càritas ha ressorgit i ha estat un dels valors i serveis més importants del 2020. Al centre Sant Domènec ens ha tocat com a la resta del món viure la crisi sanitària del COVID-19, que ens ha obligat a adaptar-nos a les directrius sanitàries canviants dia rere dia, per poder estar al costat dels més vulnerables, i com ho hem fet?

 • Programa d’Acollida i Acompanyament individual:

Aquest programa ofereix un espai d’acollida i escolta a les necessitats de la persona.

En aquell moment vàrem iniciar l’acompanyament de forma telefònica, realitzant 244 trucades d’acompanyament.

I vàrem donar suport a famílies per poder tramitar ajudes específiques que anaven sortint des de la Generalitat per cobrir necessitats bàsiques, ajudes de lloguer i tramitació de la Renda Mínima Vital.

Durant el 2020 a Balaguer hem realitzat seguiment a 203 famílies amb 471 persones beneficiaries, aquest acompanyament ha estat de forma presencial o telefònica.

 • Programa d’Ajudes Socials:

Aquest programa ajuda a fer front econòmicament a necessitats bàsiques no cobertes per les persones ateses, com ara el cost de l’habitatge, dels subministraments, de la medicació, de la roba, etc.

Durant el 2020 a Balaguer hem augmentat de forma considerable les ajudes respecte l’any anterior. Hem destinat en aquest programa 76.774,26 €, destinats a 175 famílies amb 426 beneficiaris.

Aquest import s’ha invertit de la següent manera:

 • Ajudes Alimentació: 152 ajudes amb un import de 17.393,89 €
 • Ajudes d’habitatge: 99 ajudes amb un import de 26.621,37 €
 • Ajudes de subministraments: 126 ajudes amb un import de 16.868,03 €
 • Ajudes de Salut: 21 ajudes amb un import de 2.954,00€
 • Ajudes escolars: 143 ajudes amb un import de 12.125,12€
 • Ajudes de roba i mobiliari: 5 ajudes amb un import de 379,60€
 • Diversos tipus d’ajudes: 14 ajudes amb un import 430,25€

Cal dir que la COVID-19 també ens ha portat noves maneres d’ajudar, ja que hem realitzat compres d’alimentació i medicació i les hem fet arribar a domicilis on tots els membres estaven confinats.

 • Sense llar i habitatge:

 Dins aquest programa es troba oferir suport a persones que no tenen un habitatge estable.

 • Pis d’acollida transitòria: Poder oferir un pis d’acollida al nostre territori és un avenç, ja que donem resposta a demandes de suport d’urgència de persones o famílies que no poden pagar un lloguer o les despeses de la llar.

Durant el 2020 pel pis d’acollida de Balaguer han passat 2 unitats familiars: la primera de 7 membres i la segona monoparentals.

 • Programa d’Infància i Joves:

L’objectiu d’aquest programa és oferir suport per al desenvolupament personal d’infants i joves i acompanyament a les seves famílies, això ho duem a terme a través de projectes com la Unitat  d’Escolarització Compartida, el Reforç educatiu, reforç educatiu d’estiu i ajudes de menjador i llibres escolars.

Al Centre Sant Domènec durant el curs escolar 2019 – 2020 vàrem tenir 6 alumnes a la UEC,  al projecte reforç educatiu vàrem acompanyar a 37 alumnes de Primària i durant la interrupció del curs escolar pel confinament domiciliari i la manca de mitjans electrònics, vam ajudar a 158 famílies ( i un total de 196 alumnes de tots els centres educatius de Balaguer ) fent els dossiers de més de 7200 fotocòpies per poder finalitzar el curs en condicions i amb un seguiment adequat..  Al reforç educatiu d’estiu adaptat van participar 14 alumnes.

Per altra banda, durant el 2020 es van realitzar 143 ajudes de material escolar i de menjador escolar amb un import total de 12.125,12€ .

 • Programa Laboral:

El Programa Laboral de Càritas Urgell té com a objectiu donar eines per millorar les possibilitats dels participants en la incorporació al mercat laboral ordinari.

Malgrat la complexitat del 2020, marcada per la COVID-19, a Balaguer es va poder duu a terme el programa laboral.

Es va treballar i orientar a 43 persones, amb 218 hores d’acompanyament del programa inserció laboral.

Al 2020 a Balaguer, 11 persones varen ser inserides en una empresa.

 • Programa Persones grans:

Aquest programa està orientat a acompanyar a persones grans que viuen soles o en residències.

La inesperada i difícil situació de la COVID-19 ens va portar al tancament temporal del projecte d’acompanyament en residències.

Tot i això al centre Sant Domènec dins el projecte d’Acompanyament i suport a Gent Gran, durant el confinament i aquestes passades festes nadalenques ens ha permès arribar a les 3 residències de Balaguer, Hospital i CAP, on gràcies a voluntaris, participants de les activitats del centre i persones anònimes s’han decorat, guarnit amb dibuixos i postals amb missatge positiu les seves estances per guanyar-nos un somriure dels seus residents i treballadors/es.

La nova realitat de la pandèmia que estem vivint a tingut un fort impacte a la vida diària de moltes famílies, ja sigui a nivell econòmic, laboral, social, sanitari, etc.

Malgrat que el context ha canviat, l’objectiu de Càritas no i cal seguir treballant per la justícia social.

#alesfosques

17.450€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

También puedes realizar una Transferencia o un Bizum
ES36 2100 0018 1702 0051 6790 ///BIZUM 33449 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *