La covid-19 i Càritas Sant Ot

A les portes de començar la primavera del 2020, al Centre de Càritas Sant Ot a la Seu d’Urgell es respirava nerviosisme i incertesa per la situació sanitària que s’estava vivint a causa de la Covid-19 i que afectava a tot el món. Pocs dies després, el 13 de març decreten l’estat d’alarma i confinament domiciliari. Aquest fet va fer trontollar la situació econòmica, social de moltes famílies.

Des de Càritas vàrem seguir treballant dia rere dia, sense dubtar-ho ni un moment, preveiem que a poc a poc la situació de moltes famílies empitjoraria. La previsió no va tenir res a veure amb la realitat, tothom esperava un confinament de 15 dies, i aquest es va convertir en un confinament de llarga durada amb l’aparició dels ERTO i moltes altres realitats socioeconòmiques.

El 2020 un any atípic pel món i per Càritas. Vàrem adaptar les nostres feines i els nostres projectes per no deixar d’atendre els més ens necessitaven en aquell moment.

Com ho vàrem fer?

 • Programa d’Acollida i Acompanyament individual: Aquest programa ofereix un espai d’acollida i escolta a les necessitats de la persona.

En aquell moment vàrem iniciar l’acompanyament de forma telefònica, realitzant 256 trucades d’acompanyament.

I vàrem donar suport a famílies per poder tramitar ajudes específiques que anaven sortint des de la generalitat per cobrir necessitats bàsiques, ajudes de lloguer i tramitació de la Renda Mínima Vital.

Durant el 2020 a la Seu d’Urgell hem realitzat seguiment a 296 famílies amb 509 persones beneficiaries, aquest acompanyament ha estat de forma presencial o telefònica.

 • Programa d’Ajudes Socials: Aquest programa ajuda a fer front econòmicament a necessitats bàsiques no cobertes per les persones ateses, com ara el cost de l’habitatge, dels subministraments, de la medicació, de la roba, etc.

Durant el 2020 a la Seu d’Urgell hem triplicat les ajudes respecte l’any anterior. Hem destinat en aquest programa 79.936,08 €, destinats a 247 famílies amb 589 beneficiaris.

Aquest import s’ha invertit de la següent manera:

 • Ajudes Alimentació: 263 ajudes amb un import de 14.913,85 €
 • Ajudes d’habitatge: 94 ajudes amb un import de 32.333,83 €
 • Ajudes de subministraments: 111 ajudes amb un import de 9.054,50 €
 • Ajudes de Salut: 82 ajudes amb un import de 1.956,67€
 • Ajudes a Gent gran: 58 ajudes amb un import de 1.988,66€
 • Ajudes escolars: 162 ajudes amb un import de 12.473,55€
 • Ajudes de roba i mobiliari: 90 ajudes amb un import de 3.650,55€
 • Diversos tipus d’ajudes: 18 ajudes amb un import 3.564,47€

Cal dir que la Covid – 19 també ens ha portat noves maneres d’ajudar, ja que hem realitzat compres d’alimentació i medicació i les hem fet arribar a domicilis on tots els membres estaven confinats. Durant el 2020 vàrem fer 39 compres per a 33 llars. Aquest fet a sigut possible gràcies a voluntaris.

 • Sense llar i habitatge: Dins aquest programa trobem dos projectes orientats a oferir suport a persones que no tenen un habitatge estable o viuen al carrer.

Aquests projectes són:

 • Transeünts: Durant el 2020 per la població de la Seu d’Urgell han passat 62 transeünts als quals se’ls hi ha ofert 53 serveis d’àpats, 50 serveis de pernoctació i 31 serveis de transport. 
 • Pis d’acollida transitòria: Poder oferir un pis d’acollida al nostre territori és un avenç, ja que donem resposta a demandes de suport d’urgència de persones o famílies que no poden pagar un lloguer o les despeses de la llar.

Durant el 2020 pel pis d’acollida de la Seu d’Urgell han passat 3 unitats familiars: la primera de 3 membres i dues famílies monoparentals.

 • Programa d’Infància i Joventut: L’objectiu d’aquest programa és oferir suport per al desenvolupament personal d’infants i joves i acompanyament a les seves famílies, això ho duem a terme a través de projectes com el Reforç educatiu, reforç educatiu d’estiu, la llar d’Infants Francesc Xavier i ajudes de menjador i llibres escolars.

Al Centre Sant Ot durant el curs escolar 2019 – 2020 al projecte reforç educatiu vàrem acompanyar a 7 joves (només un d’ells cursava 4rt d’ESO), l’objectiu d’aquest projecte és combatre l’abandonament escolar, valorem com a molt positiu que un d’ells va finalitzar amb èxit l’ESO tot i la interrupció del curs escolar pel confinament domiciliari i la manca de mitjans electrònics.  Amb els mateixos 7 joves durant l’estiu vàrem seguir l’activitat per seguir-los acompanyament però de manera més lúdica.

Pel curs escolar 2019 – 2020 des de Càritas Urgell vàrem realitzar 16 valoracions socioeconòmiques d’entrada a la llar d’infants Francesc Xavier de la Parròquia Sant Ot. 

Per altra banda, durant el 2020 es van realitzar 15 ajudes de menjador escolar amb un import de 1.117,85€ i també 147 ajudes per pagar el cost dels llibres invertint 11.355,70€ . En total hem arribat a 149 nens i nenes de la Seu d’Urgell i de la comarca de l’Alt Urgell.

Degut a la Covid – 19 també hem activat una xarxa de voluntaris encarregats de recollir menús diàriament d’alumnes becats a les escoles i fer-los -hi arribar als seus domicilis ja que aquests estaven confinats ells i les seves famílies a causa de la Covid – 19 i no tenien xarxa que els pogués fer aquest suport. Durant el 2020 vàrem repartir 33 àpats que han beneficiat a 4 famílies.  

 • Programa Laboral: El Programa Laboral de Càritas Urgell té com a objectiu donar eines per millorar les possibilitats dels participants en la incorporació al mercat laboral ordinari.

Malgrat la complexitat del 2020, marcada per la Covid – 19, a la Seu d’Urgell es va poder duu a terme el programa laboral.

Es va treballar i orientar a 98 persones, 27 de les quals varen participar en formacions de caire ocupacional que els va dotar d’eines per en un futur estar més preparats per trobar i mantenir una feina.

Degut a la situació provocada per la Covid-19 i el confinament, diferents serveis de les administracions públiques tan sols estaven operatius de forma telemàtica, aquest fet va suposar un impediment per als nostres participants a l’hora de poder realitzar qualsevol tipus de tràmit, degut a la manca de competències digitals o a la manca d’internet. Des de Càritas donàvem i seguim donant suport per realitzar aquests tipus de tràmits amb el SOC, el SEPE, la Seguretat Social. Hem realitzat assessorament d’aquest tipus a 12 participants.

Al 2020 a la Seu d’Urgell, 14 persones varen ser inserides en una empresa, d’aquestes 3 varen ser inserides a Nougrapats Empresa d’Inserció destinat a persones amb risc d’exclusió social i 2 al Centre Especial de Treball CET Grapats destinat a persones amb discapacitat.

 • Programa Persones grans: Aquest programa està orientat a acompanyar a persones grans que viuen soles o en residències.

La inesperada i difícil situació de la Covid – 19 ens va portar al tancament temporal del projecte d’acompanyament en residències o domicilis.

Tot i això a Càritas Urgell considerem les persones voluntàries d’aquest projecte un pilar fonamental per dur a terme la nostra missió, necessitem voluntaris que ens ajudin a estar a prop de les persones. Per tant el 2020 a la Seu d’Urgell vàrem apostar per realitzar una formació de 6 hores dirigida a voluntaris d’aquest projecte.

La nova realitat de la pandèmia que estem vivint a tingut un fort impacte a la vida diària de moltes famílies, ja sigui a nivell econòmic, laboral, social, sanitari, etc.

S’estima que un 25% de les persones vistes als nostres serveis durant el 2020 no havien acudit mai a Càritas.

Malgrat que el context ha canviat, l’objectiu de Càritas no i cal seguir treballant per la justícia social.

#alesfosques

1.500€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

Tambè pots realitzar una Transferència o un Bizum
ES36 2100 0018 1702 0051 6790
BIZUM 33449
Si fas una transferència o BIZUM envia’ns les teves dades personals i el comprovant de la transferència a caritas.cdurgell@caritas.es o al whatsapp +34622470683

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *