Ucraïna es dirigeix cap a una catàstrofe humanitària

Càritas Internationalis ha difós una declaració sobre la crisi d’Ucraïna.

El 24 de febrer de 2022 Rússia ha atacat diversos punts de l’Est d’Ucraïna amb bombardejos d’artilleria, equip pesat i armes petites.
El Ministeri de l’Interior ucraïnès ha informat que tropes russes han aterrat a la ciutat portuària de Odessa i estan travessant la frontera en diversos punts del país.
En la capital, els atacs amb míssils buscaven aconseguir avions de combat ucraïnesos, estacionats en un aeroport als afores de la ciutat de 2,8 milions d’habitants, on algunes persones es van afanyar a protegir-se en els refugis antiaeris habilitats o en el metre.

Situació del conflicte

A través de Càritas Internationalis, Càritas Ucraïna informa de la situació humanitària prèvia a l’atac del dia 24 en les localitats de Stanytsia Luhanska, Vrubivka, i la regió de Luhansk.
Sobre les 9h del 17 de febrer de 2022, les tropes d’ocupació pro russa van abandonar l’alt al foc en la línia de contacte de la regió de Luhansk, atacant el territori de Stanytsia, sota control del govern d’Ucraïna. Segons informa el departament de premsa de la Unió de Forces d’Operació, 32 bales d’artilleria pesant van impactar l’en la zona, destruint el centre d’educació infantil. En aquest moment 20 nens estaven desdejunant, i 18 treballadors eren presents. 3 empleats van resultar ferits, i tots els nens i nenes van poder ser evacuats a un lloc segur.
Els serveis públics també van ser aconseguits. La meitat de la zona s’ha quedat sense subministrament elèctric. Així mateix, l’estació de trens i la terminal de locomotores van ser aconseguides. Els empleats van poder posar-se fora de perill, però les instal·lacions estan seriosament danyades. Diversos civils van sofrir danys físics, sent una dona la més afectada per efecte de la metralla.
En Vrublivka, situat a 16 km de la línia de conflicte, es van llançar 8 projectils. Un d’ells va aconseguir el liceu municipal, en el moment en el qual 30 estudiants i 14 empleats entraven a l’edifici. Tots van salvar la vida, però l’edifici ha resultat danyat. El subministrament de gas va ser tallat i ha deixant a més de 160 habitatges (prop de 800 persones) sense possibilitat d’escalfar les llars o cuinar.

El departament de premsa de la Unió de Forces d’Operació denuncia la ruptura de l’alt al foc per part de la forces pro russes, i l’ús d’armament prohibit en els Acords de Minsk.
La població civil és la més afectada per ferides, traumes, i destrucció de les infraestructures civils (canonades). Hi ha molta desinformació.

Resposta de Càritas Española Ucraïna

Donada la situació, el personal de Càritas que treballa en els projectes d’assistència humanitària i enfortiment de la resiliència, la salut, i els mitjans de vida en les comunitats de Donetsk i Luhansk, han passat a treballar de manera telemàtica. Se suspenen les visites domiciliàries i es tanquen els espais d’educació infantil.
Ara com ara els projectes de distribució d’aigua potable i material de sensibilització anti Covid-19, secundat per Càritas Espanyola manté la seva activitat.
Càritas monitora la situació constantment, de manera que els projectes puguin ser executats en l’entorn més segur possible.
Els treballadors de cinc centres de Càritas en la zona de 0 a 5 km de distància de la línia de contacte han deixat d’anar al terreny i es continua el treball a través dels activistes locals.

Línies d’acció

Material d’emergència
Preparar a tots els equips humans perquè el material d’ajuda humanitària que surt de la zona de Donbass arribi a altres Càritas locals que hauran de fer front a l’emergència i atendre les persones afectades en els seus territoris.

Ajuda Internacional
Càritas Ucraïna necessita suport de la Xarxa Internacional Càritas per a oferir:
• Aliments bàsics i kits d’higiene a 2000 persones.
• Aigua potable a 2000 persones accedeixen a 1200 persones.
• Combustible per a calefacció a 540 persones.

Persones desplaçades

Mobilització de voluntaris locals perquè ajudin en cas de desplaçaments massius interns i condicionament dels centres perquè puguin acollir a les persones desplaçades.
S’han identificat 19 centres que podrien acollir desplaçaments massius i activitats d’emergència.
No obstant això, i sobre la base de l’experiència de 2014, es necessita adequar els espais per a posar en marxa un servei d’acolliment, un servei de derivació a familiars o amics, un servei segur d’atenció a necessitats bàsiques (cuina, dutxa, espai infantil).
També es vol preparar un equip que atengui casos d’especial vulnerabilitat (menors no acompanyats, persones majors, víctimes de tràfic).
En general, es necessita suport per a botigues o lloguer d’espais, generadors, fuel per a escalfar, cadires i taules, kits d’higiene, mantes i mantes elèctriques , kits d’esport i jocs per a nens.

Portadors de petits miracles

0€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

Tambè pots realitzar una Transferència o un Bizum

ES36 2100 0018 1702 0051 6790

BIZUM 33449

Si fas una transferència o BIZUM envia’ns les teves dades personals i el comprovant de la transferència a caritas.cdurgell@caritas.es o al whatsapp +34622470683

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *