L’Església, amb Càritas, “lluita” per la pau amb les armes de la fraternitat!

“Que les teves mans maternes acariciïn els que pateixen i fugen sota el pes de les bombes. Que la teva abraçada materna consoli aquells que es veuen obligats a abandonar la seva casa i el seu país. Que el teu Cor ple de dolor ens porti a la compassió i ens empenyi a obrir les portes i a prendre cura de la humanitat ferida i rebutjada” (Papa Francesc).

Mn. Jaume Mayoral, Delegat Episcopal de Càritas diocesana d’Urgell

Revista Església d’Urgell número 498

Encapçala aquest article un fragment de la pregària de consagració a l’Immaculat Cor de Maria de Rússia i Ucraïna, que el Papa Francesc va demanar com a acció espiritual per la pau de l’Església, i que es va resar arreu del món el divendres 25 de març. Un fragment que recull l’estil i l’acció que Càritas està vivint i duent a terme arreu del món des de l’inici de la guerra entre Rússia i Ucraïna el 24 de febrer d’enguany.

Un estil de treball i d’acció solidària que sempre ens ha acompanyat en moltes situacions de conflictes, guerres, desastres mundials, migracions, exilis, pobresa social. Les paraules del Papa, que ben bé podrien explicar la tasca que s’està realitzant des de Càritas diocesana, Càritas Nacional d’Andorra i les Càritas parroquials del nostre Bisbat d’Urgell: fer de la nostra acció un gest amorosit i fraternal que ens recorda el bon samarità de l’Evangeli.

I també, com escriu Mons. Vives a l’article “L’exigència de la pau”, recollit en aquestes pàgines: “Hem de reaccionar, condemnant la barbàrie, donant suport[…] i multiplicant i enviant ajudes solidàries encertades, fent-nos disponibles a acollir refugiats…” Aquesta ha estat la nostra pauta d’actuació arreu del territori, que reverteix als llocs d’acollida de refugiats, però també amb una acció pertot el Bisbat de denúncia i d’informació de la realitat que es viu a Ucraïna i a la resta de la Unió Europea en relació amb els milions de refugiats, majoritàriament dones i infants. Mitjançant campanyes per recollir recursos econòmics (amb les quals, cal dir-ho, la gent està col·laborant molt activament), i fent costat, en la mesura de les possibilitats, a les diferents iniciatives solidàries que es fan al territori, i on Càritas es cridada a col·laborar i a bregar al costat d’ajuntaments i institucions civils, entitats socials i grups de ciutadans.

Aquest escrit no vol ser una memòria de xifres i de recursos emprats, ja que els números canvien a cada moment, ni tampoc una radiografia territorial de les actuacions, que són moltes i força reeixides. Vol ser una breu descripció per explicar i visualitzar el nostre ADN, l’ADN que ens dona ser Església, i que ens empeny en aquesta situació de conflicte humà que viu i pateix Europa, sempre en clau de la fraternitat universal que recull i demana l’Evangeli, i que darrerament ens urgeix a viure l’Encíclica ”Fratelli tutti”. Càritas tracta amb persones. Persones vulnerables que es mereixen el millor, si més no la seva dignitat humana.

Per atendre i prestar tota la nostra ajuda a les persones que s’han vist obligades a marxar del seu país per fugir de la guerra, s’han posat en marxa dues grans vies de treball i d’acció caritativa i social.

La primera via ha estat coordinada per Caritas Internationalis, que assumeix l’acompanyament de les Càritas de l’Església Catòlica (162 Càritas Nacionals i totes les diocesanes que en formen part). Ha estat aquest organisme de la Santa Seu que ens ha demanat l’ajuda a les Càritas de tot el món per poder reviure una vegada més la paràbola del Bon Samarità.

Una petició que demanava ajuda econòmica per poder oferir-la a Càritas d’Ucraïna i a les Càritas dels països acollidors en el primer moment de la sortida de refugiats (Polònia, Moldàvia, Romania, Eslovàquia). Des de Càritas d’Urgell es va obrir una campanya per recaptar fons i fer-los arribar, a mesura que s’han anat recollint, a través de Càritas Espanyola i Caritas Internationalis a les Càritas dels països fronterers amb Ucraïna per poder atendre als milions de refugiats que sortien d’aquell país, però també a les persones (especialment gent gran i malalts) que van quedar atrapats enmig de la guerra al seu propi país, i amb una extremada vulnerabilitat. Val a dir que Càritas Ucraïna, així com les comunitats catòliques ucraïneses, han continuat ben vives i actives al país, malgrat la cruel guerra.

La segona via al nostre Bisbat ha estat la resposta d’acompanyament i d’ajuda directa als refugiats del conflicte bèl·lic que van arribant a casa nostra a través d’Europa. Una tasca que s’està fent a totes les Parròquies d’acollida; i especialment a la Parròquia de Guissona per l’alt nombre de refugiats que hi han arribat, molts dels quals amb vincles personals amb la important comunitat ucraïnesa que hi resideix fa temps. Per no entrar a detallar el llarg llistat de pobles, ajudes, refugiats atesos, etc., el qual, a més, canvia constantment per la pròpia naturalesa del conflicte que ha provocat aquesta crisi humanitària, us remetem a la web de Càritas diocesana d’Urgell (www.caritasurgell.cat), on trobareu sempre actualitzades totes les dades relatives a la tasca que estem desplegant amb els refugiats, i que alhora ens mostren el veritable rostre de l’Església que busca donar esperança des de la pregària, així com també des de l’acció caritativa i solidària.

Aquesta segona via ens ha dut a col·laborar, com en altres vegades, amb institucions i grups de persones, i amb altres confessions religioses, com els cristians ortodoxos, on l’ecumenisme es ben viu i és una bona eina per ajudar i fer costat. I així mateix cal subratllar la feina constant i entregada dels tècnics i voluntaris de les nostres Càritas, que fan tot i més per possibilitar l’acolliment i perquè les mares, àvies i avis i, sobretot, els infants, rebin les atencions que els dignifiquin i els facin veure que, malgrat la guerra, hi ha gent que opta per la pau i per un món millor.

Tots els àmbits de Càritas han unit esforços i s’han coordinat per poder atendre les seves necessitats, des dels centres de referència de Càritas a Balaguer, La Seu, Tremp, Puigcerdà i Vielha, així com el grup Grapats i els voluntaris que ens estan ajudant, com tantes altres vegades. Amb ajudes econòmiques, targetes per aliments, material escolar, mobles i parament per a les llars d’acollida. L’equip humà han fet un veritable esforç per reaccionar de seguida quan hi hagut una necessitat; per poder cobrir-la i resoldre-la d’una manera ràpida i eficient. A més dels col·laboradors de Càritas que han endegat iniciatives per a recollir recursos econòmics, implicant els comerços i empreses locals, organitzant activitats esportives, concerts i moltes altres iniciatives solidàries que s’han sumat als recursos econòmics que tantes i tantes persones han aportat directament a Càritas i a les Parròquies.

No puc acabar aquest escrit sense recordar que les accions per Ucraïna de Càritas diocesana no resta cap esforç a la feina que duem a terme amb els col·lectius de gent necessitada, amb els més vulnerables i amb els més pobres de casa nostra. Només per fer-nos una idea, l’any 2021 Càritas d’Urgell va destinar a ajudes d’aliments, habitatge, salut, infants, gent gran i altres ajudes socials la quantitat de 271.282,18 euros.

I recordar-vos, per últim, que en aquests moments al món hi ha ben vives 65 guerres i conflictes armats (dades del març d’enguany); la gran majoria, per cert, situats i patits en països de l’anomenat Tercer Món. No els oblidem, perquè també necessiten de la nostra fraternitat, de la nostra visualització i del nostre compromís, tal com ho fem amb la guerra d’Ucraïna. I també a ells els farem costat. Aquesta és la tasca de Càritas i també la tasca dels que volem viure la vida d’acord amb els valors cristians.

#alesfosques

1.500€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

Tambè pots realitzar una Transferència o un Bizum
ES36 2100 0018 1702 0051 6790
BIZUM 33449
Si fas una transferència o BIZUM envia’ns les teves dades personals i el comprovant de la transferència a caritas.cdurgell@caritas.es o al whatsapp +34622470683

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *