Un Treball Decent ha de ser un Treball Saludable

Aquest 7 d’Octubre de 2023, les organitzacions que formem la iniciativa Església pel Treball Decent (ITD), unides a totes les persones treballadores del món, celebrem la Jornada Mundial pel Treball Decent amb l’objectiu de reivindicar el treball decent com a dret i per a aconseguir el benestar de la comunitat. Reclamem la importància que “El treball és el gran tema”, mig imprescindible per al reconeixement de la sagrada dignitat de les persones, i, no obstant això, sovint absent o precaritzat.
Des de 2015, aquesta iniciativa persegueix reivindicar el Treball Decent seguint les paraules del papa Francesc: “No hi ha pitjor pobresa material que la que no permet guanyar el pa i priva de la dignitat del treball” i l’objectiu núm. 8 de l’agenda 2030 de l’ONU: “Treball decent com l’oportunitat de realitzar una activitat productiva que aporta un ingrés just, seguretat en el lloc de treball i protecció social per a les famílies”
En 2023 volem posar l’accent principalment en la importància que té la seguretat en els llocs de treball, d’acord amb el nostre lema d’enguany: “Un Treball Decent ha de ser un Treball Saludable”, perquè el treball no pot considerar com un càstig per a les persones, sinó com diu el papa Francesc: “el treball és el que fa a l’home semblant a Déu, perquè amb el treball l’home és un creador, és capaç de crear”1. Per això denunciem la situació precària de moltes persones treballadores del nostre país, centrant-nos en que la sinistralitat en el treball augmenta en lloc de disminuir i aquesta trista xacra hem de denunciar-la. Amb motiu del 28 d’Abril (Dia de la Seguretat i la Salut en el Treball) l’Església també va alçar la seva veu preocupada a través del document “Un treball que cuida” que indica “la falta de salut laboral com un problema social que requereix de solucions col·lectives”, exemples d’aquestes situacions:
● Especialment preocupant en els treballs feminitzats (neteja, cures, infermeria…) són els molts casos de càrregues esquelet-musculars, així com els problemes de salut mental que originen aquests treballs plantejats exclusivament des del punt de vista econòmic i no des de la perspectiva humana.
● Milers de persones segueixen avui dia sense accés a treball, mentre les condicions precàries segueixen instal·lades entre la classe treballadora, perpetuant la vulnerabilitat. Un informe elaborat per Esade denota aquesta preocupació pel benestar mental, com una de les causes prioritàries a l’hora d’abandonar un lloc de treball, seguida de la cerca de millora de condicions i les majors possibilitats de conciliació.
Per tot això, els moviments impulsors d’aquesta Iniciativa, continuem demandant un treball en el qual no sofreixi la nostra salut, i exigim, al costat d’altres col·lectius de treballadors, la implantació i el compliment dels mitjans de prevenció de riscos laborals que defensin la vida dels treballadors. Així mateix, recordem un any més les reivindicacions de la humanització del treball, i demanem a les Institucions i Administracions un compromís de promoció del treball decent que eviti l’exclusió i la precarietat.

#alesfosques

17.550€ de 25.000€ recaptat
Informació Personal

Altres
Terms

Import de la donació: 100,00€

También puedes realizar una Transferencia o un Bizum
ES36 2100 0018 1702 0051 6790 ///BIZUM 33449 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *