facebook youtube
5 setmanes, 5 compromisos de fraternitat
qfas1
SETMANA 1: Compromís d’Acollida i Proximitat
Esforça’t cada dia d’aquesta setmana a saludar amablement les persones amb qui et trobis. Mostra’ls que  t’importen, i sigues amable i proper amb elles mentre hi parles. Fes que se sentin bé al teu costat.

SETMANA 2: Compromís d’Escolta i Empatia
Escolta amb atenció el que els altres et vulguin explicar, per petit que et sembli. Que puguin gaudir del regal de sentir-se escoltats. Crea ocasions que donin peu a l’altre a parlar del que porta dins, i al mateix temps  tracta de posar-te en el seu lloc, sentir el que altres senten a través del que t’expliquen.

SETMANA 3 Compromís de Gratuïtat i Compartir
Fes gratuïtament alguna cosa per una altra persona: dedicar temps a algú, fer-li un favor, ajudar-la en alguna tasca, sorprendre-la amb un detall... Comparteix també alguna cosa material amb algú.

SETMANA 4:Compromís d’Animar i Alegrar
Estigues atent a l’estat anímic de les persones que t’envolten. Apropa’t a aquells que notis que tenen un mal dia, o que et semblen pre­ocupats o tristos per alguna cosa. Digues-los alguna paraula d’ànim o senzillament que et notin proper al seu problema, que tu estàs al seu costat.

SETMANA 5: Compromís d’ulls i cor oberts a la Solidaritat
Fes una mirada especial envers els problemes socials i humans del món i de la societat que t’envolta. Dedica temps a informar-te, a preguntar, obtenir informació. Imagina que a algú de la teva família li ha passat alguna cosa dolenta i vols informar-te com més millor sobre el que ha passat. Faries tot el que calgui per ajudar-lo. Fes un repàs de tots els col·lectius humans que actualment ho estan passant malament. Planteja’t quin d’aquests problemes o situacions et fa més mal, t’indigna més, i pregunta’t: Què hi puc fer jo, per petit o insignificant que sembli?. On puc anar per col·laborar, o donar un cop de mà? ...

ESTIMA I VIU LA JUSTÍCIA
és una crida, una invitació a construir una societat compromesa amb les persones i els seus drets.
Cal que fem d’aquest lema un estil de vida i que omplim d’esperança i vida tot el que estimem, fem i somiem.
És difícil mirar cap a l’altra banda. No podem viure aliens al drama de tantes persones que no tenen feina, que se senten excloses,  que no arriben a final de mes, que no poden procurar l’aliment bàsic per als seus fills...
És impossible no sentir-hi, no escoltar, no veure-hi. No podem ocupar-nos només de les nostres coses, ni restar indiferents davant el malbaratament dels poderosos i les necessitats dels pobres.
Hem de fer possible l’impossible.
Des de Càritas treballem per la justícia, com diu el nostre lema. Cal donar a cadascú “el que és seu”, el que li correspon en justícia i no pas donar per caritat el que es deu en justícia (Deus caritas est ).Donar a cadascú  el que és seu significa donar a cadascú allò a què té dret, allò que necessita per viure amb dignitat.“Sigues tu el canvi que vols veure en el món”.

 Gandhi


“Qui vol canviar el món ha de començar per canviar-se ell mateix”. 

Sòcrates


Preguem

Sóc aquí, Senyor. Jesús,
Per fer la teva voluntat.
Amara’m amb el teu esperit.
Què es faci en mi segons la teva Paraula.
Pren-me la vida sencera,
Les meves capacitats, qualitats,
pertinences,  mans,
mirada, escolta,
paraules, el caliu humà ..., 
per ser instrument a les teves mans,
per ser una bona notícia del teu Evangeli,
per fer present el teu regne.

«Jesús recorria totes les viles i pobles, ensenyant a les sinagogues, anunciant la bona nova del Regne i guarint malalties i xacres de tota mena. En veure les multituds, se’n compadí, perquè estaven malmenades i abatudes, com ovelles sense pastor. Llavors digué als seus deixebles: “La collita és abundant, però els segadors són pocs. Pegueu, doncs, a l’amo dels sembrats que hi enviï més segadors”» (Mt 9, 35-38)