Els cristians no podem defugir dels que han tingut de fugir

Aquest diumenge 27 de setembre l’Església celebra la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, amb el lema de “Com Jesucrist, obligats a fugir”. Potser moltes vegades ens hem quedat mirant només l’altre costat de la problemàtica dels refugiats, dels migrants i dels desplaçats, fem un exercici de mirada diferent, mirem-nos a nosaltres, a les societats que rebem milers de persones cada any, i que l’emergència sanitària del Covid-19 no ha frenat en els seus desplaçaments, sinó que els ha avivat més. Davant la seva fugida per trobar i construir una vida més digna i humana, tal com demana l’Evangeli i exigeix la Doctrina Social de l’Església, mirem el nostre paper, no només com a cristians sinó com a ciutadans, i aquí el verb que ens ha d’il·luminar és “defugir”.

No podem defugir d’aquells que han estat obligats per motius ben inhumans a deixar casa, terra, arrels, història per poder donar una millor oportunitat a les seves famílies. Segur que l’episodi de la fugida a Egipte de la Sagrada Família ens fa parlar d’un Herodes malvat i injust, de reconèixer la gran força humana i de valentia per part de Josep i Maria acompanyant a Jesús. Però als que viuen aquesta situació bíblica en els nostres dies, a aquests els acusem de problemàtics, que posen en perill el nostre Estat del Benestar. Defugim i esquivem el que el Papa Francesc ens demana en el Missatge de la Jornada, una crida valenta, que de manera profètica s’adreça als catòlics i a tots els homes i dones de bona voluntat, a acollir, protegir, promoure i integrar els que han fugit arreu del món i tenim a casa nostra, també als desplaçats interns de casa nostra.

Permeteu-me apuntar-vos un fragment de la pregària que el Papa ha inclòs en el seu text de la Jornada, una pregària adreçada a Sant Josep, que ens hauria de servir a tots nosaltres com a reflexió i com a premissa d’actuació, diu “Dona als qui els acullen una mica de la tendresa d’aquest pare just i savi, que va estimar a Jesús com un vertader fill i va sostenir a Maria al llarg del camí.”

Aquest juny s’incorporava una nova lletania lauretana que invoca a la Mare de Déu com a “Consol dels emigrants”, que la Verge Maria ens ajudi a no defugir d’aquells que han estat obligats a fugir, dels emigrants que hi ha arreu del món i truquen a les portes de casa nostra.

Mn. Jaume Mayoral, delegat Càritas

close

Apunta't al nostre Butlletí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.